Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Choroby autoimmunologiczne są związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego, który wytwarza przeciwciała przeciwko własnym komórkom. Cierpi na nie coraz więcej osób i nie od dziś wiadomo, że duży wpływ na stan chorych na choroby autoimmunologiczne ma właściwa dieta.

Choroby autoimmunologiczne, czyli?

Jest to szeroka grupa chorób i należą do niej: choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), zapalne choroby jelit, stwardnienie rozsiane, łuszczyca, miastenia, celiakia.

Dieta w chorobach autoimmunologicznych, jak powinna wyglądać?

Jeżeli chodzi o dietę to nie ma ogólnych zaleceń dla wszystkich chorób autoimmunologicznych, a każdy przypadek wymaga indywidualnego podejścia. Wyjątek stanowi tutaj celiakia, gdzie stosujemy dietę bezglutenową.
Jest za to jeden ciekawy fakt, jaki zauważono o chorych na te choroby. Otóż zauważono u nich zaburzenia równowagi w składzie flory bakteryjnej znajdującej się w jelitach. Dlatego coraz częściej słyszymy o tym, że choroby autoimmunologiczne mogą mieć związek z kondycją naszych jelit. Nieprawidłowa flora jelitowa wpływa na rozregulowanie pracy układu odpornościowego, co powoduje stan zapalny oraz niszczenie własnych komórek.

Dlatego właśnie w chorobach autoimmunologicznych zaleca się dietę, która dba o mikroflorę jelitową.

  • Warzywa i owoce, a szczególnie warzywa kapustne i owoce jagodowe.
  • Kiszonki i jogurty, źródło dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego.
  • Prebiotyki, czyli związki, które stanowią pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, do których należy błonnik pokarmowy. A pełno błonnika dostarcza nam dieta bogata właśnie w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Oczywiście dieta musi być dobrana do danej jednostki chorobowej, czasami np. duża ilość warzyw w diecie może zaszkodzić, zamiast pomóc. Ponadto od jakiegoś czasu zwraca się również uwagę, że niedobór niektórych witamin i minerałów może mieć wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych.

Witaminy i związki mineralne – mają wpływ na choroby autoimmunologiczne

W badaniach nad przyczynami choroby Hashimoto odkryto ciekawą zależność. Otóż okazało się, że niedobór witaminy D wpływa na wystąpienie stanów zapalnych tarczycy. Do podobnych wniosków doszli badacze zajmujący się stwardnieniem rozsianym. Otóż w krajach, gdzie jest większe spożycie tłustych ryb morskich (źródło witaminy D), jest również mniejsza zapadalność na tę chorobę. A u osób chorych na stwardnienie i mających jednocześnie prawidłowy poziom witaminy D stwierdzono łagodniejszy przebieg choroby. Nie bez znaczenia dla przebiegu tej choroby jest również prawidłowa podaż witamin z grupy B.

Oprócz witaminy D i witamin z grupy B cierpiącym na choroby autoimmunologiczne zaleca się zwiększenie podaży: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, chromu, witamin antyoksydacyjnych (C, E, ß-karotenu).

Dieta śródziemnomorska – zalecana w chorobach autoimmunologicznych

Dlaczego dietetycy polecają dietę śródziemnomorską? Przede wszystkim jest to dieta zróżnicowana, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, dba o zdrową mikroflorę jelitową, jest bogata w warzywa i owoce. Dieta śródziemnomorska zaleca również jedzenie ryb i owoców morza, warzyw strączkowych, zbóż z pełnego przemiału, stosowanie olejów i oliwy z oliwek, ograniczenie mięsa do 2 razy w tygodniu. Generalnie dietę śródziemnomorską polecamy wszystkim, którzy chcą zdrowo się odżywiać, a niekoniecznie cierpią z powodu choroby.

Bibliografia:

  • Kuryłowicz A., Bednarczuk T., Nauman J., Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych, https://pdfs.semanticscholar.org/76cf/5ed1e2ab256d013d3f6b65f6be5b6d7aa1db.pdf (dostęp: 02.03.2020)
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/205301,jesc-na-zdrowie-w-chorobach-autoimmunologicznych